Matična stranica
Matična stranica    Prvi koraci    Podešavanje sistema Office 365

Podešavanje sistema Office 365

 

Tema koja je poslednja izmenjena: 2012-09-27

Kao administrator organizacije prijavili ste se za Microsoft Office 365 za preduzeća. Prijavljivanje na Office 365 na Office 365 nalog, istražili stranicu „Pregled administratora“ i pogledali video vodič za administratore.

Šta sada?

Budući da ste administrator, morate da obavite nekoliko važnih konfiguracionih zadataka da osobe iz organizacije mogle da koriste Office 365. U ovom vodiču su opisani ti koraci.

Da počnemo.

1. korak: Izbor domena i podešavanje korisničkih naloga

Da li za e-adrese želite da koristite ime organizacije, na primer @fourthcoffee.com ili @contoso.com? Većina organizacija želi. Možete to da uradite u sistemu Office 365 ako već imate registrovano ime domena. Ako nemate domen, možete da koristite onaj koji dobijete uz Office 365 i koji liči na contoso.onmicrosoft.com.

Pre nego što bilo šta preduzmete, preporučujemo vam da odlučite koji domen želite da koristite i da zatim kreirate korisničke naloge.

 

Obavljanje ključnih zadataka

 1. Odlučite da li za e-poštu želite da koristite prilagođeni domen. Ako nemate prilagođeni domen ili ne želite da ga koristite, možete da koristite domen koji dobijete uz Office 365.
 2. Podesite domen. Ako želite da koristite prilagođeni domen, pokazaćemo vam kako da ga pripremite za upotrebu uz Office 365. Pogledajte članak Dodavanje domena u Office 365.
  Nemate domen, ali želite da ga imate? Preporučujemo vam da ga nabavite i podesite pre nego što kreirate korisničke naloge. Pogledajte članak Pronalaženje usluga domena ili kupovina novog domena.
 3. Kreirajte korisničke naloge. Nezavisno od toga kakav domen imate, morate da kreirate korisničke naloge da bi osobe iz organizacije mogle da se prijave i koriste Office 365. Postoji nekoliko načina da to uradite:

Kada dodate korisnike u organizaciju, moći ćete da dodelite uloge administratora i izmenite usluge koje će biti dostupne svakom korisniku tako što ćete upravljati licencama.

Čitanje i planiranje

Rešavanje problema

2. korak: Podešavanje e-pošte

Uz Office 365 se dobija usluga Microsoft Exchange Online (koja vam obezbeđuje e-poštu, kalendar, kontakte i još mnogo toga) i aplikacija Microsoft Outlook Web App (koju možete da koristite za čitanje svih tih informacija). Kada ste u 1. koraku kreirali korisničke naloge, Office 365 je automatski kreirao poštansko sanduče za svakog korisnika. Moraćete da uvezete e-poštu svakog korisnika u Office 365 kako bi novi Outlook Web App poštanski sandučići mogli da je pronađu. Ako vaše preduzeće koristi Microsoft Outlook, moraćete da ažurirate Outlook kako bi i on mogao da pronađe e-poruke svih korisnika.

Poštanske sandučiće korisnika možete da uvezete u Office 365 na nekoliko načina. Možete da migrirate e-poštu tako što ćete poštanske sandučiće u potpunosti preneti u sistem Office 365 i prestati da koristite lokalne poštanske sandučiće. Postoji nekoliko opcija za migraciju: jednostavna, po fazama i IMAP. Možete i da sinhronizujete lokalne poštanske sandučiće sa Office 365 poštanskim sandučićima tako što ćete podesiti Exchange hibridnu primenu.

 

Obavljanje ključnih zadataka

Možete da izvršite kompletnu migraciju najviše 1000 poštanskih sandučića na informatički oblak tako što ćete odabrati neku od sledećih opcija:

Druga opcija je da sinhronizujete lokalne poštanske sandučiće sa onima iz informatičkog oblaka:

 • Hibridna razmena sistema Exchange Ako trenutno koristite lokalni Exchange Server 2003, Exchange Server 2007 ili Exchange Server 2010, neke poštanske sandučiće možete da zadržite kao lokalne, a neke možete da premestite na Office 365 tako što ćete podesiti opciju Hibridna primena sistema Exchange Online i migracija uz Office 365.
  Da biste migrirali više od 1000 Exchange Server 2010 poštanskih sandučića, morate da izvršite Exchange hibridnu primenu.

Ostali ključni zadaci:

Čitanje i planiranje

Rešavanje problema

3. korak: Podešavanje lokacije tima i dokumenata

SharePoint Online sadrži lokacije tima. One vam omogućavaju da pristupate dokumentima i poslovnim informacijama organizacije sa skoro bilo koje lokacije. Moraćete da dodate dokumente na lokacije tima i date korisnicima dozvole da im pristupaju. Možete i da prilagodite lokacije tima pomoću deljenih lista, kalendara, stranica i još mnogo toga.

Uz lokaciju tima dobijate aplikaciju Microsoft Office Web Apps (koja obuhvata Microsoft Excel Web App, Microsoft OneNote Web App, Microsoft PowerPoint Web App i Microsoft Word Web App). Na lokaciji tima možete i da čuvate druge dokumente i da im pristupate. Ovde, između ostalog, spadaju dokumenti napravljeni pomoću Office aplikacija za stone računare.

 

Obavljanje ključnih zadataka

 1. Podešavanje lokacije tima:
 2. Davanje dozvole korisnicima za pristup lokaciji tima:
 3. Početak upotrebe aplikacije Office Web Apps:
 4. Upotreba Office aplikacija za stone računare uz sistem Office 365:
  Ako imate Microsoft Office Professional Plus ili neku drugu verziju Office aplikacija za stone računare, možete da ih koristite uz Office 365. Prvo podesite stoni računar tako da funkcioniše uz Office 365. Da biste to uradili, u desnom oknu portala Office 365 portal izaberite opciju Preuzimanja, a zatim pratite uputstva.

Čitanje i planiranje

Rešavanje problema

4. korak: Podešavanje pristupa sa mobilnih uređaja

Budući da Office 365 čuva podatke u informatičkom oblaku, tim podacima možete da pristupate sa mobilnih telefona i drugih mobilnih uređaja.

 

Obavljanje ključnih zadataka

Kada prebacite e-poštu na uslugu Exchange Online (koju dobijate uz Office 365), moći ćete da je čitate preko mobilnog uređaja. Moći ćete i da dobijate Lync obaveštenja. Budući da ste administrator u organizaciji, možete da uključite ili isključite ove postavke za druge korisnike.

Rešavanje problema

5. korak: Podešavanje alatki za komunikaciju na mreži

Uz Lync možete da vidite da li su vaše kolege na mreži i da komunicirate sa njima pomoću razmene trenutnih poruka (IM), audio poziva ili video poziva. Možete čak i da držite prezentacije na mreži koje obuhvataju audio i video segmente, deljenje ekrana i virtuelnu belu tablu.

 

Obavljanje ključnih zadataka

 1. Izbor audio i video uređaja: Telefoni i uređaji koji podržavaju Microsoft Lync
 2. Podešavanje mreže za uslugu Lync Online
 3. Testiranje instalacije usluge Lync Online
 4. Pregled dostupnih resursa za prihvatanje i obuku:

Čitanje i planiranje

Rešavanje problema

6. korak: Priprema svih korisnika

Kada podesite Office 365, pred vama je još jedan zadatak – priprema i obuka osoba iz organizacije.

 

Obavljanje ključnih zadataka

 1. Testirajte Office 365.
  Kada podesite usluge i funkcije o kojima je bilo reči u ovom vodiču, testirajte ih pre nego što ih omogućite za upotrebu u organizaciji. Testiranjem štedite dosta vremena i smanjujete broj poziva za podršku koje biste kasnije mogli da dobijete.
 2. Recite osobama iz organizacije šta da očekuju.
  Pošaljite e-poruku korisnicima iz organizacije kako biste im saopštili da će uskoro početi da koriste Office 365. Da bi saznali nešto više o sistemu Office 365, mogu da pogledaju Office 365: upoznavanje za korisnike.
 3. Pošaljite uputstva svim korisnicima.
  Svi korisnici bi trebalo da imaju user ID i privremenu lozinku, koje su dobili od sistema Office 365 kada ste im napravili korisničke naloge. Kada budete spremni da implementirate Office 365, pošaljite svima e-poruku sa neophodnim uvodnim informacijama:

Rešavanje problema

Budući da ste administrator u organizaciji, verovatno će se svi vama obraćati za pomoć. To će verovatno važiti i za pomoć oko sistema Office 365. Ako ne budete mogli da odgovorite na neko pitanje, postoje resursi posebno namenjeni administratorima.

Dodatni resursi:

 • Pomoć za Office 365: Teme pomoći koje je napisao Office 365 tim.
 • Wiki poruke
 • Forumi zajednice, na kojima možete da postavite pitanja stručnjacima, uključujući i Microsoft Online Services Technical Support predstavnike.
 • Možete i da angažujete partnera koji će osobama iz organizacije pružati podršku za Office 365.
7. korak: Ispunjavanje zahteva vezanih za usaglašenost

Office 365 obuhvata funkcije usluga Microsoft Exchange Online i SharePoint Online koje organizaciji mogu da pomognu da ispuni zahteve vezane za pravnu, regulativnu i organizacionu usaglašenost.

 

Obavljanje ključnih zadataka

Za Exchange Online posetite Bezbednost i usaglašenost za uslugu Exchange Online u sistemu Office 365 da biste uradili sledeće:

 • sprečavanje brisanja e-poruka u cilju usklađivanja sa zahtevima za zadržavanje podataka ili pravnim zahtevima
 • pretraga stavki vezanih za određene pravne slučajeve ili zahteve regulativnih tela
 • kontrola protoka poruka i primena operativnih pravila zasnovanih na sadržaju poruka ili pošiljaocima i primaocima poruka
 • šifrovanje sadržaja i primena smernica vezanih za upotrebu e-pošte

Za SharePoint Online posetite Upravljanje zapisima i usklađenost zapisa u usluzi SharePoint Online da biste uradili sledeće:

 • kreiranje i primena smernica za upravljanje informacijama
 • kreiranje smernica za zadržavanje i istek, kao i pravila za sadržaj
 • pretraga i kreiranje zadržavanja radi zaštite određenih dokumenata ili stavki od smernica za istek
 

Arrow Da li je ovaj članak bio koristan? Recite nam šta mislite
Microsoft
©2014 Microsoft Corporation
|